Bugün ablama gidip biraz dikiş diktik. Dikilenleri elişlerimizi çeyiz hazırlıklarımızı parça parça çekmeye üşendim ama orada yaptığımız badın fotosunu çekmeye üşenmeyip tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bad benim bildiğim kadarıyla Tokat iline aittir, aslında kıyma ile etlisi de yapılır ama sağlık açısından çiğ etin zararı düşünülürse yeşil mercimekle yapılması daha sağlıklı olur. Bizde uzun süredir yapmak istediğimiz badı yaptık. Aslında haşlanmış taze asma yapraklarına sarılıp yenir. Bu mevsimde tazesini bulunmadığı için salamuralar da çok tuzlu ve sert olduğundan biz de marulla idare ettik. Yanına da güzel bir çay demledik..
Tarifi:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası
Bir kaç domates, bir kaç yeşil biber.
Taze yeşil soğan, bir kuru soğan, maydanoz, nane, pulbiber, karabiber, kimyon, tuz,limonsuyu, biraz zeytinyağı
Haşlanmış mercimeğe sıcakken bulgur ilave edilip şişmesi beklenir. Bulgur şiştikten sonra biraz sulandırıp diğer malzemeler karıştırılır ve üzerine de dövülmüş ceviz serpilerek yenir. Bayanların arkadaş toplantılarında değişik bir alternatif olabilir. Ben de bir daha ki arkadaş buluşmamızda bunu tatmayan arkadaşlarıma yapmayı düşünüyorum. Tabi ki bir daha ki seneye bu seneki sıramı geçirdim :)
Mutlu haftalarınız olsun....
İşyerine bir zaman kızlardan birisi bad getirmişti. İki saat bakıp incelemiş ve yememiştim. Onlar yaprağa sarıp sarıp yediler ama ben bir şey yerken eller çok işin içine girince yemek istemiyorum. Gerçi KFC'de tavukları falan elle yiyorum ama bad yerken için ve yaprağın suları ellerinden süzülüyordu, o yüzden yememiştim.
YanıtlaSilUyuz muyum neyim :))))
Tadını beğendiysen yapraksız da kaşık kaşık yenilebilir. Bazıları ekmekle yiyor. Kıızların yaptığı belki de çok suluydu. Çok sulu olmaması lazım. Yinede yerken yanında bolca peçete tüketilebiliyor :)
Silellerine sağlık canım...
YanıtlaSiltarifi merak ettim :)
Çok iştah açıcı ve sağlıklı görünüyor ellerine sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilBad'i ilk defa duyuyorum, cehaletime verin :) ama malzemeler tanıdık ve lezzeti tahmin etmek zor olmuyor.Oldukça besleyici, denemek isterim.
YanıtlaSilSevgiler kocaman...
Benzerini bende yaparım ve doyamam yemeye.
YanıtlaSilAhh nasıl canım çekti..
Ellerine sağlık canım.
yemıstım bad dan
YanıtlaSilcok lezzetlı( mersınlı bı arkadasım yapmıstı)
Bad'ı bende yeni duydum Başak. Malatya'lı bir arkadaşım var onlar Batırma denen bir şey yapıyorlar omu acaba diye baktım ama bilmiyorum. O da aynı şekilde yaprağa sarılıp yeniyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
ben hiç denemedim. yapıp denemek gerek ;)
YanıtlaSilben sivas geliniyim
YanıtlaSiloraya özgü sanıyorum bu bad yemekleri
asma yaprağıyla yiyorlar bir de
ceviz güzel fikir olmuş
denemeli
Gelde yeme, tiridine ekmek banma :))
YanıtlaSilaaaaaaaaaa bak benim aklıma hiç gelmemişti bu
YanıtlaSilasma benim mideyi mahfediyor
bende o yüzden uzak duruyordum bat tan
hay aklınla bin yaşa hemi :)