10 Şubat 2013 Pazar

Mercimekli bad


Bugün ablama gidip biraz dikiş diktik. Dikilenleri  elişlerimizi çeyiz hazırlıklarımızı parça parça çekmeye üşendim ama  orada yaptığımız badın fotosunu çekmeye üşenmeyip tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bad benim bildiğim kadarıyla Tokat iline aittir, aslında  kıyma ile etlisi de yapılır ama sağlık açısından çiğ etin zararı düşünülürse yeşil mercimekle yapılması daha sağlıklı olur. Bizde uzun süredir yapmak istediğimiz badı yaptık. Aslında haşlanmış taze asma yapraklarına sarılıp yenir. Bu mevsimde tazesini bulunmadığı için salamuralar da çok tuzlu ve sert olduğundan biz de marulla idare ettik. Yanına da güzel bir çay demledik..


Tarifi:
 2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası
Bir kaç domates, bir kaç yeşil biber.
Taze yeşil soğan, bir kuru soğan, maydanoz, nane, pulbiber, karabiber, kimyon, tuz,limonsuyu, biraz zeytinyağı

 Haşlanmış mercimeğe sıcakken bulgur ilave edilip şişmesi beklenir. Bulgur şiştikten sonra biraz sulandırıp diğer malzemeler karıştırılır ve  üzerine de dövülmüş ceviz serpilerek yenir. Bayanların arkadaş toplantılarında değişik bir alternatif olabilir. Ben de bir daha ki arkadaş buluşmamızda bunu tatmayan arkadaşlarıma yapmayı düşünüyorum. Tabi ki bir daha ki seneye bu seneki sıramı geçirdim :)

Mutlu haftalarınız olsun....





12 yorum:

  1. İşyerine bir zaman kızlardan birisi bad getirmişti. İki saat bakıp incelemiş ve yememiştim. Onlar yaprağa sarıp sarıp yediler ama ben bir şey yerken eller çok işin içine girince yemek istemiyorum. Gerçi KFC'de tavukları falan elle yiyorum ama bad yerken için ve yaprağın suları ellerinden süzülüyordu, o yüzden yememiştim.

    Uyuz muyum neyim :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadını beğendiysen yapraksız da kaşık kaşık yenilebilir. Bazıları ekmekle yiyor. Kıızların yaptığı belki de çok suluydu. Çok sulu olmaması lazım. Yinede yerken yanında bolca peçete tüketilebiliyor :)

      Sil
  2. ellerine sağlık canım...
    tarifi merak ettim :)

    YanıtlaSil
  3. Çok iştah açıcı ve sağlıklı görünüyor ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  4. Bad'i ilk defa duyuyorum, cehaletime verin :) ama malzemeler tanıdık ve lezzeti tahmin etmek zor olmuyor.Oldukça besleyici, denemek isterim.
    Sevgiler kocaman...

    YanıtlaSil
  5. Benzerini bende yaparım ve doyamam yemeye.
    Ahh nasıl canım çekti..
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. yemıstım bad dan

    cok lezzetlı( mersınlı bı arkadasım yapmıstı)

    YanıtlaSil
  7. Bad'ı bende yeni duydum Başak. Malatya'lı bir arkadaşım var onlar Batırma denen bir şey yapıyorlar omu acaba diye baktım ama bilmiyorum. O da aynı şekilde yaprağa sarılıp yeniyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. ben hiç denemedim. yapıp denemek gerek ;)

    YanıtlaSil
  9. ben sivas geliniyim
    oraya özgü sanıyorum bu bad yemekleri
    asma yaprağıyla yiyorlar bir de
    ceviz güzel fikir olmuş
    denemeli

    YanıtlaSil
  10. Gelde yeme, tiridine ekmek banma :))

    YanıtlaSil
  11. aaaaaaaaaa bak benim aklıma hiç gelmemişti bu

    asma benim mideyi mahfediyor
    bende o yüzden uzak duruyordum bat tan
    hay aklınla bin yaşa hemi :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim :)