4 Ekim 2013 Cuma

Haşhaşlı ve tahinli 2 çayı


Haşhaşı severmisiniz bilmem ama ben yıllar sonra haşhaşı sevdim. Çünkü çocukluğumda hiç haşhaşlı bir şey yemedim ve nasıl bir şeydir bilmiyordum. Bizim oralarda haşhaşı bilen olmazdı. 20 li yaşlarda ilk tanışmamızda boğazım düğüm düğüm oldu çok zor yutmuştum tadı da çok değişik gelmişti. Yıllar sonra orada burada yavaş yavaş yerken bizim evimize de girmeye başladı. Şimdilerde çok sever oldum.

Fırından iki adet hamur aldım ve biraz haşhaşı pekmezle karıştırdım. Başka bir kasede tahin ve şekeri karıştırdım. Hamurdan birer parça alıp yağlı elimle açtıktan sonra malzemeyi yaydım ve rulo yapıp tepsiye dizdim. Üzerine bir yumurta sarısını yağla karıştırıp sürdükten sonra birazda susam serptim. 175 derece sıcak fırında 25 dk pişirilirdi. Tabi ki rulolar pişerken yayıldıkça yayıldı. Zaten yaptığım rulolarda hani küçük sayılmazdı :) Herkes 5 çayında böyle şeyler yer ama bizde oğluşla 2 çayı yaptık :)

Yapımı basit acil durumlarda da artık kurtarıcım olabiliyor..
Mutlu haftasonları :)


14 yorum:

  1. Başakçım, günaydın.. Aynen senin gibi ben de haşhaşın o macun halini oldukça geç bir yaşımda öğrendim :)) Ama iyi ki öğrenmişim. Mercimekli börekte kullanıyorum şimdi, nefis oluyor. Velhasılı haşhaş seninki gibi tatlıda da tuzlularda da pek hoş bir iç ürün.. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım Tuzlular da hiç yapmadım. Hımm mercimekli börek, denemek istiyorum. Mutlaka çok leziz olmuştur. Teşekkürler serapcım :)

      Sil
  2. ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor.afiyetler olsun haşhaşlı lezzetleri çok seviyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler mihribahcım. Haşhaşı ben sonradan sevdim canım :) Benden de sevgiler..

      Sil
  3. Haşhaşı bende geç keşfettim ama sonradan çok sevdim. Evde yapmıyorum bu tür şeyler ama hazır olanlarından alıyorum. Malum mutfakla aram pek iyi değil :)
    Sizler anlatırken çok kolay gibi geliyor ama mutfağa girince zor oluyor:)
    Ellerine sağlık canım, nefis görünüyor. 2 çayıda başka bir keyiftir :)
    Sevgiler Başak'cığım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyfyim benimde mutfakla aram iyi değil biliyorsunuz ama bu gidişle bloğum yemek bloğu olmasında :)) ama yok yok olmaz herhalde arada coşup yapıyorum işte..

      Hep 5 çayımı olacak dimi arkadaşım arada da saat değişsin :) Benden kocaman sevgiler canım :)

      Sil
  4. Basakcim hashasi hala kesfetmis degilim:( biraz garip huylarim vardir bazi seyleri yemek istememek gibi ama mutlaka bunu deneyecegim hashas aliralmaz..cok pratik ve lezzetlide gozukuyor..afiyetler olsun oglusunla sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sonradan keşfettim ama sonradan sevdim. Alışmam biraz zaman aldı.

      Yapımı basit deneyebilirsin canım. Tuzlu olarak da yapanlarda var ama onu hiç denemedim ama bir ara onu da deneyeceğim :)

      Sil
  5. Eline sağlık arkadaşım. Haşhaşa bayılırım ve evde çok tüketiriz. Bizim memlekette çok tüketilir zaten (Afyonlu değiliz :)

    Annem haşhaşla yöresel bir börek yapar. İçinde kavrulup ezilmiş haşhaş, tahin, ceviz olur. Çok ama çok güzel bir şey. Annem yaptığı zaman yayınlayayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol ayucum. Evet Afyonlular daha çok kullanıyor. Orada daha meşhur galiba..

      Annenin yaptığı mutlaka daha lezizdir .Hamurunu patatesle kendisi hazırlıyordur belki çünkü onun lezzeti çok daha farklı oluyor. Benimki tembel işi hazır hamur falan :))

      Sil
    2. Aman arkadaşım, ikisini kıyaslama falan yapmadım. Tahinli bir şey uzun süredir yemediğim için çok canım çekti de annemin böreği geldi aklıma. Neyse, Antalyaya gidersem bana da yaparsın artık :))

      Sil
    3. Kıyaslıyabiliriz arkadaşım annelerimiz yaptığı hep önde bir numaradır. Ben alınmam. Bizler onların yanında çırak :))

      Yapacağımız tahin,haşhaş olsun ayucum sen gel yeter ki beraber yaparız :)

      Sil
  6. Muhteşem diyorum, başka bir şey demiyorum, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim :)