20 Şubat 2014 Perşembe

Çığlık..




Bugün bir telefon şirketinde işim vardı oraya gittim. Yetkiliyle biz konuşurken bir anda gaaaaakk gaaaaakk diye arka arkaya çığlık atan bir ses yükseliyor. Yetkiliye ''papağanız mı var bu ses onun mu göremedim'' dedim. Hayır şu çocuğun sesi dedi.  Baktım çocuğun annesi oturuyor çocuk ortalıkla olanca sesiyle  bağırıp koşturuyor. Ben bu arada yetkiliyle diyalog kuramıyorum dikkatim dağılıyor. Bayana "çocuğunuzla ilgilenir misiniz? " dedim. Kadın hemen kendini savunmaya geçip başladı ''hiç mi çocuk görmedin, senin çocuğun yok mu? ne yapayım çocuk bu'' diye başladı  karşılık vermeye.  Neyse kadınla biraz tartıştık ama kadın hala bildiğini okuyor. Yetkili de beni başka sessiz bir yere aldı orada işimi hallettim çıktım. Ardından bankada da işim vardı oraya gittim. Orada da başka bir çocuk gürültü edip duruyor. İçimden yağmurdan kaçtım doluya tutuldum derken sıram geldi memura yaklaştım. Memur ayağa kalktı ve gürültüye doğru seslendi "bu çocuğun ailesi kim lütfen ilgilenin çocuğunuzla, sesten çalışamıyoruz" dedi. Meğer diğer bankoda işlemi yapılan bayanın çocuğumuş, çocuk benim dedi. Neyse o arada ananesi mi, babaannesi mi biri çocuğu kucağına oturttu susturdu ama bu kez de annesi ''memura senin çocuğun yok mu? hiç mi  çocuk görmedin''  diye söylenip duruyor. Bana döndü siz daha iyi bilirsiniz  hanımefendi çocuk bu ne yapayım dedi. Kendini savunmak için destek bekledi. Tabi ki sadece memurun haklı olduğunu dikkatinin dağılabileceğini savundum. Bir saat önceki yaşadığım tablo yine karşıma çıktı. Güler misin ağlar mısın...

Neyse gelelim yeni neslin çocuk yetiştirmesine, çok rahatlar.  Hayır, yapma, etme denmeyen bir nesil  geliyor. Çocuklar gördüğüm kadarıyla avmlerde, orada burada hep başıboş bırakılıyor, annesi nerede bu çocuğun diye biz yollara düşüyoruz. Kaç kere kayıp çocuk buldum, ailesine teslim ettim. Biz de çocuk büyüttük ama çocuklarımın bulunduğu ortamda rahatsızlık verdiğini hatırlamıyorum. Çocukları bu kadar serbest bırakmak yeni trend galiba. Çocuklarım büyürken dışarıda yapmaması gereken bir şey yaptıklarında  tanıdıklar, komşular ikaz ediyoruz çocuğunu onun iyiliği için yanlış anlama derlerdi. Ben de çocuğun sadece aileden terbiye almadığını, toplum tarafından da eğitilmesi gerektiğini düşündüğümü söylerdim. Şimdikiler kesinlikle laf söyletmiyorlar. İlerde nasıl olacak bu nesil bilmiyorum..

14 yorum:

  1. Toplum yaygara ile üste çıkma toplumu oldu, maalesef. Çünkü bunu görüp bunu benimsiyoruz. Şimdi bizim zamanımızda diye başlasam hiç bir anlamı yok Başakcım, bizim zamanımız yoktu sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten iyi analiz etmişsiniz yaygaracı olmuş insanlar. Sesini yükselterek karşıyı sindirmeye çalışıyorlar. Her dönemde bu tür insanlar vardır mutlaka Nurcum ama şimdilerde bazıları daha rahat. Sevgiler.

      Sil
  2. Çok rahatlar ne yazık ki, çocuk bu demekle olmaz işte, çocuğa aile öğretecek toplum içinde nasıl davranması gerektiğini. Trafik ışıkları gibi olacak, toplum kurallarını bilecek çocuk ve bu önce evde yapılacak. Bu tür çocuklar okula gittiklerinde ciddi bir uyum sorunu yaşıyorlar ve bence günümüz anneleri bun sebep. şükür ki böyle bir anne olmadım. Benim de eksiklerim vardır mutlaka ama saygılı çocuk yetiştirmek en büyük derdim.
    Sevgiler canım ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işin içindesin Özlem'cim çocukları ve ebeveynlerini sen daha iyi anlarsın.

      Sizin de işiniz çok zorrr.. Tabi ki ailelere büyük sorumluluk düşüyor sonra çevreye..Bende çocuklarımı yetiştirirken elimden geldiğince nerede nasıl davranılır öğretmeye çalıştım. Benden de sevgiler canım..

      Sil
  3. En sinir olduğum şey. Rahat anne ve onun kuduruk çocuğu. Yaa sen çocuğuna adam gibi eğitim ver .
    Bir iki kere böyle anlarda cinnet geçirir gibi oldum. Bir hipermarkette böyle bir çocukla annesine avazımın çıktığı kadar haykırdım. Çocuğunu kaptığı gibi kaçıverdi. Tavsiye ederim :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok rahat bazıları Ayucum.

      Kadının rahatlığı gamsız, gamsız oturuşu beni cinnet noktasına getirmedi değil hani....Oturt çocuğunu yanına oyala bir şeylerle demi :)



      Sil
  4. Doğrusu sizinle aynı fikirdeyim, İnanın öyle olaylar görüyoruz ki ailelerin rahatlığı karşısında şok yaşıyorum, çocuğum yok ama kız kardeşim öyle bir titizlikle çocuk yetiştiriyor ki, yazıktır yapma bu çocuğa diyoruz, oysa yavrumun sesi çıkmasa bile, olsun, öyle yetişsin ben elimden geleni yapayım da, varsın biraz sıkı yetişsin diyor. Oysa bir kısım insan " Ben sıkı büyütüldüm, çocuğumu rahat yetiştireceğim diyor, taaaa ki o çocuk ona zarar verinceye kadar!!!" İşte çocuklar böylece adaletsizliği öğreniyor... Yazık...İnsanlar karlı dağdan serin! ahlaksız ve akılsızca çocuk yetiştiriyor, sonra da bizler diyoruz ki, nasıl oldu da ülke bu hale geldi!!!.. daha çook düşünürüz bunları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde çok sıkı yetiştirildik Goookum ama hiç de zararını görmedik. Anne ve babalarımız gözümüze baktığında ne yapacağımızı hemen anlardık. Bazı aileler çocuğa verilen özgüven kelimesini yanlış anlıyorlar galiba...

      Dediğin gibi canım ben sıkı büyütüldüm, çocuğum rahat olsun diyenler ilerde büyük hayal kırıklığına uğruyorlar. Vay haline o çocukların :( Atalarımız boşuna dememiş ''ağaç yaş iken eğilir'' diye..

      Kardeşini de tebrik ederim. Ne güzel yeğeninin bilinçli bir annesi ve teyzesi var :) sevgiler..

      Sil
  5. Buradada cocuklar cok rahat ve ozguvenli yetistiriliyor ama simdiye kadar ortalikta basibos dolasan ve bagiran etrafi rahatsiz eden cocuk gormedim diyebilirim. Yanlis anlasilmasin ama galiba Turk toplumunun cocuklari biraz fazla simarik ve laftan anlamaz oluyorlar cogunlukla (tabiki yetistirilise gore degisiyordur) sevgiler Basakcim

    YanıtlaSil
  6. Emelcim tabi ki çocuklarıyla ilgilenen annelere sözümüz yok ama bilinçsiz yetiştirilen çocuklara da yazık oluyor.
    Tatile gelen yabancı çocuklara bakıyorum o çocuklar bulunduklara ortama daha uyumlu, bizimkiler ortalıkta tepinip duruyor, her şeye saldırıyor.. Benden de sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
  7. nasıl da haklısın
    özgür yetiştirmek adına pek terbiye de vermiyor aileler, dur yapma sus ayıp yok artık
    rahat olmak lazım ama bence bu kadarı fazla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgür yetiştirmeyi yanlış anlayanlar var. Evet kimse çocuğuna laf söyletmiyor.

      Bu nasıl rahatlık anlamış değilim Maviannem.

      Sil
  8. Özgürlük başka, terbiyesizlik başka şey.. Elmayla armutu toplamasınlar lütfen, toplanmaz çünkü :(( Çok haklısın Başakçım, benim oğlum da hiç kimseyi rahatsız ettirmez, alınmasını istediği birşey için asla tutturmaz, tepinmezdi. Naıl bir nesil yetişiyor, çok endişeliyim :((

    YanıtlaSil
  9. Evet serapcım elma ile armut bir arada toplanmaz ama bunu bir arada toplayanlar var.
    Özgürlüğü ve özgüveni karıştıranlar var.
    Çok şımartılıyor çocuklar, nasıl bir nesil geliyor bilmiyorum.
    durdan sustan anlamayan :((

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim :)